Rozvoz po Roudnici nad Labem zdarma, mimo 5 Kč/km
Minimální částka pro rozvoz je 150 Kč

Telefon: +420 777 774 775
E-mail: papas-pizza@email.cz

Otevírací doba:
Po - Pá: 10:00 - 20:00
So, Ne 11:00 - 20:00

Vznik pizzy aneb jak to vlastně celé začalo


Málo kdo ví, jak opravdu vznikla pizza. Kdo byl první člověk, kterého to napadlo, kde se to stalo, proč vznikly pizzerie a jak vznikla nejznámější pizza Margharita.

Pizza je skutečně mezinárodní jídlo, pocházející z Itálie. Ze všech možných i nemožných věcí z Itálie, dobyla svět právě pizza. Tento křupavý chlebový pokrm s klasickou náplní rajčat a sýra. Správně se říká, že v jednoduchosti je síla.

Začátek všeho byl v 18. a 19. století, kdy se pizza pekla v pecích na dřevo a pak jí prodávali chlapci v ulicích jihoitalské Neapoli. Lidé si pizzu kupovali po kouskách, ale i celé, které si odnášeli do svých domovů. Časem se dožadovali pohodlnějšího servisu a tak vznikli první pizzerie. Byli hodně podobné těm dnešním, jak je všichni známe. Takto rostli rodinné pizzerie jako houby po dešti. Počátkem 20. století je přistěhovalci vyvezli do Austrálie, Argentiny, do Italských čtvrtí ve Spojených státech. Zkrátka všude kde se usídlovali italské rodiny. Masivní propaganda pizz do celého světa začala v polovině 20. století, jako např. Rusko, Pákistán, atd..

Jeden z nejznámějších zakladatelů pizz, Raffaele Esposito, později si otevřel jednu z nejznámějších pizzerií, která proslavila celou Neapol. Čím že se tak proslavil? Jednoho dne roku 1889 byl požádán městem Neapol, aby připravil místní pokrm pro krále a královnu, kteří navštíví Neapol. Mistr Esposito připravil pro tuto návštěvu tři pizzy. Na první byli tyto suroviny: rajčata, česnek, olivový olej a oregáno, nazývaná ,,Marinara“, druhá: špek, sýr a bazalka, nazývána ,,Mastunicola“. Třetí byla s rajčaty, mozzarellou, olivový olejem a bazalkou. Byla speciálně udělána pro tuto příležitost.

Svou barvou připomínala Italskou vlajku. Královna si tuto pizzu svou chutí doslova zamilovala. Esposito nazval tuto pizzu po královně ,,Margharita“

Do dneška je vystaven děkovný dopis od královny, kde vychvaluje Espositovu kulinářskou šikovnost. Dopis se nachází v Neapoli v Antica pizzerie Brandi.